Seleccionar página

Acabo de sortir de veure el documental Lladres del Temps de la Cosima Dannoritzer. I des del moment u penso amb la mestra del meu fill i un reconeixement cap a ella em neix de dins.

L’Eva, com tantes altres mestres de l’escola, és generosa amb el seu temps ja sigui per als seus alumnes, com per als pares, que al acabar l’escola tenim mil dubtes i aspectes a comentar. A més a més, el seu grup-classe en les excursions de cicle o activitats vàries de tant en tant és titllat de forma amorosa per ser els lents o els darrers en arribar. «Es prenen les coses a un altre ritme!».

El documental m’ajuda a posar paraules a una de les tantes coses per les quals em sento agraïda cap a ella, i cap a l’escola de la qual forma part. Amb la seva generositat i el seu tempo està protegint els nostres fills de la voracitat de la vida actual.

El seu ritme està lligat a la branca del sistema nerviós encarregada de sentir-nos segures, connectades, de l’empatia, de la reciprocitat, de passar a l’acció des de la tranquil·litat i el fluir de la vida, i també, a la capacitat de respondre de forma creativa a les situacions de la vida.

Si tenim el sistema nerviós en estat d’alerta, la meva capacitat d’influir en les respostes voluntàries es redueix notablement. Amb el seu tempo està fent prevenció d’estrès i trauma!

En el sistema capitalista el temps ha esdevingut és un recurs molt apreciat. El temps, un element que era subjectiu i il·limitat mentre estem vius, s’ha convertit en un factor econòmic crucial. El temps és, a la nostra societat, un dels principals factors estressors i que esta lligat amb les malalties coronàries.

Els infants no tenen pressa, saben assaborir dels plaers de la vida i viure el present. S’entretenen al despertar-se, al esmorzar, al baixar les escales… Tinguis o no tinguis pressa, s’entretenen.

Podem prendre a fer ús del nostre temps a la vegada que honorar el nostre bioritme i gaudir dels plaers de la vida. Implica també, atrevir-se anar a contra corrent. I això és el què fan cada dia els nostres infants, la mestra del meu fill, i l’escola d’on forma part.

Cineclub Manresa http://cineclubmanresa.cat/

Lladres del temps a Docs Barcelona http://www.docsbarcelona.com/doc/time-thieves-lladres-del-temps/

Escola nova 21 https://www.escolanova21.cat/

Escola Ítaca http://www.escolaitaca.cat/