(+34) 649811692 vida@queraltjorba.com
Seleccionar página

Tot un repte: viure en parella després de la maternitat/paternitat

Amb l’arribada del primer fill o filla, sól néixer també una família.

Perquè una família funcioni de forma saludable, cal mantenir viva la relació de parella. Les persones seguim evolucionant i és important que també trobem formes conjuntes d’evolucionar com a equip.

La parella que s’enfronta a la maternitat o paternitat, s’enfronta a una situació nova, i per tant haurà de buscar maneres per adaptar-se a aquesta nova conjectura.

Especialment en els dos primers anys de vida del nadó, és una època de molts canvis, també per a la parella. És clar que els canvis són inherents a la vida i ens seguiran acompanyant en menor o major mesura.

En moments de tensió o desavinença va bé recordar que totes les necessitats són vàlides. És important buscar conjuntament la manera de poder donar-hi resposta. Per a fer-ho, és recomanable agafar perspectiva per tal de trobar solucions creatives que puguin satisfer les necessitats de les diferents parts involucrades.

Alguns dels elements claus que afavoreixen que la comunicació sigui satisfactòria són l’escolta i el reconeixement. És important escoltar verdaderament a l’altra i sentir-nos escoltats per potenciar el vincle i desfer malentesos. Compartir frases d’agraïment i paraules d’admiració reals cap a l’altre membre de la parella, contribueix a sentir-nos vistes i reconegudes.

Dos hàbits concrets per millorar la vostra comunicació que podeu començar a aplicar avui mateix:

  • No parlau de temes que us afecten a la nit. Quan estem cansats la part racional del cervell minora la marxa i ens guia el nostre cervell reptilià, que interpreta els esdeveniments com a amenaces i fa que actuem amb respostes de fugida o atac.

  • Quan parleu de temes que us desperten emocions fortes manteniu un ritme lent i un to de veu més aviat baix. Us estalviarà unes quantes discussions i us ajudarà a poder escoltar i ser escoltats amb més facilitat.

Els entrebancs que et trobes en el teu camí són les oportunitats que et dóna la vida per créixer. Atendre a les crisi de parella és cuidar-te a tu i a la teva família. Quan la situació et sobrepassa demana acompanyament professional, t’ajudarà a sortir d’atzucacs i patrons repetitius i potenciar les habilitats per gaudir d’unes relacions mes harmonioses i respectuoses.

Queralt Jorba Bayona (Psicòloga col·legiada 18.869) – Article publicat a la revista Mum’s, octubre de 2016

coaching de parella

Translate »