(+34) 649811692 vida@queraltjorba.com
Seleccionar página

Acabo d’assistir a la projecció del documental Lladres del Temps de la Cosima Dannoritzer, i des del moment u penso amb la mestra del meu fill i un reconeixement cap a ella em neix de dins.

L’Eva, com tantes altres mestres de l’escola, és generosa amb el seu temps ja sigui cap als seus alumnes, com cap als pares i mares que, en acabar la jornada escolar, tenim mil dubtes i aspectes a comentar. A més a més el seu grup-classe en les excursions de cicle o activitats vàries sovint és titllat de forma amorosa per ser els darrers en arribar: «Es prenen les coses a un altre ritme!».

El documental m’ajuda a posar paraules a una de les tantes coses per les quals em sento agraïda cap a ella, i cap a l’escola de la qual forma part. Amb la seva generositat i el seu tempo està protegint els nostres fills de la voracitat de la vida actual.

El seu ritme està lligat a la branca del sistema nerviós encarregada de sentir-nos segures, connectades, de l’empatia, de la reciprocitat, de passar a l’acció des de la tranquil·litat i el fluir de la vida, i també, a la capacitat de respondre de forma creativa a les situacions de la vida.

Si tenim el sistema nerviós en estat d’alerta, la nostra capacitat d’influir en les respostes voluntàries es redueix notablement i tenim menys capacitat creativa de resposta. Amb el seu tempo està fent prevenció d’estrès i trauma!

En el llargmetratge s’explica com en el sistema capitalista el temps ha esdevingut un recurs molt preuat. El temps, un element que era subjectiu i il·limitat mentre estem vius, s’ha convertit en un factor econòmic crucial. El temps és, a la nostra societat, un dels principals factors estressors i que esta lligat amb les malalties coronàries.

Els infants no tenen pressa, saben assaborir dels plaers de la vida i viure el present. S’entretenen al despertar-se, al esmorzar, al baixar les escales… Tinguis o no tinguis pressa, s’entretenen.

Podem aprendre a fer ús del nostre temps a la vegada que honorar el nostre bioritme i gaudir dels plaers de la vida. Fer això implica també, atrevir-nos anar a contra corrent. I això és el què fan cada dia els nostres infants, la mestra del meu fill i l’escola que els acull.

Cineclub Manresa http://cineclubmanresa.cat/

Lladres del temps a Docs Barcelona http://www.docsbarcelona.com/doc/time-thieves-lladres-del-temps/

Escola nova 21 https://www.escolanova21.cat/

Translate »